Over mij

Wat mij beweegt

Ik heb een enorme innerlijke drang naar vrijheid, waarheid en liefde en voel me vooral gevormd door het leven zelf. Ik heb veel ziektes overwonnen en pijnlijke levensprocessen doorvoeld. In die zin ben ik met recht een professionele ervaringsdeskundige. Door veel weerstand en angst heen heb ik steeds beter JA leren zeggen op iedere ervaring die op mijn pad komt. Steeds opnieuw leer ik elke ervaring met een warm hart te omarmen en doorleven. En ik weet: daar is moed, geduld en vertrouwen voor nodig. Vanuit mijn professionele ervaringsdeskundigheid wil ik mijn cliënten aanmoedigen om dichter bij zichzelf te komen, daarbij hun lijden en zoeken naar geluk en zielenrust serieus te nemen en stimuleren dit geluk en deze rust letterlijk te gaan belichamen. Dit kan alleen in een veilige omgeving, een omgeving waarin je gezien en gerespecteerd wordt in alles dat er is. Pas dan kan het ingeboren zelfgenezend vermogen weer zijn werking doen. 

Gevolgde opleidingen

Van origine ben ik docent en sociologe. In het maatschappelijk veld heb ik veel ervaring opgedaan binnen o.a. ontwikkelingswerk, gehandicaptenzorg en stervens- en rouwbegeleiding. Daarnaast ben ik beeldend kunstenares.

Mijn verdere opleidingen en eigen ontwikkeling zijn vaak hand in hand gegaan. Hieronder vind je de voornaamste opleidingen en cursussen op een rij:

  • Opleiding Stervensbegeleiding (Nederlands Instituut voor trainingen Stervensbegeleiding, Utrecht 2002);
  • Training Rouwbegeleiding (Landelijke Stichting Rouwbegeleiding, Utrecht 2004);
  • Opleiding Intuïtieve ontwikkeling, Healing en Reading (Mens & Intuïtie, Amersfoort 2008);
  • Opleiding Rebalancing (Rebalancing School voor Lichaamswerk en Bewustzijn, Siddeburen 2014);
  • Verdiepingscursus Familie- en Systeemopstellingen voor hulpverleners (Inge Land, Nijmegen 2015);
  • HBO-opleiding Westerse Medische Basiskennis (Con Amore, Utrecht 2015); 
  • Opleiding Somatic Experiencing (Bodymindopleidingen, Rotterdam september 2016-2019).

Rebalancing

In 2007 kom ik naar aanleiding van een auto-ongeluk in contact met Rebalancing. Ik word diep geraakt door de wijsheid van mijn lichaam en ben dankbaar zoveel onverwerkte emoties te mogen doorvoelen. Ook word ik gegrepen door de diepgang, het respect en de compassie waarmee ik in alles word gezien en mezelf kan ervaren in de aanraking.
Je zou kunnen zeggen dat Rebalancing voor mij letterlijk de ‘belichaming’ is voor al mijn opleidings-, werk- en levenservaring tot nu toe. Mijn werkwijze kenmerkt zich door vakmanschap, ervaringsdeskundigheid, integriteit en eerlijkheid. En natuurlijk is daar ook regelmatig de onmisbare humor. Steeds meer leer ik buigen voor het niet-weten, voor het mysterie. In wezenlijk contact kunnen onvermoede antwoorden en heling van binnenuit ontstaan.

Somatic Experiencing

Somatic Experiencing (SE) is een lichaamsgerichte methode voor het helen van trauma. Ik vind het een prachtige inhoudelijke aanvulling op Rebalancing (de meer praktische hands-on methode). Net als Rebalancing werkt SE met lichamelijke gewaarzijn. Waar voel je spanning in je lichaam? Waar voelt het prettig en ontspannen? Op zorgvuldige wijze, zonder herbeleving van het trauma, wordt het lichaam geholpen de bevroren spanning stukje bij beetje los te laten, waardoor rust en levendigheid in geest en lichaam kunnen terugkeren.